Uncategorized

Dijaspora za razvoj (D4D), projekat Ministarstva za ljudska a prava i izbjeglica BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BIH i IOM BIH,  vas poziva da učestvujete na online završnoj konferenciji projekta „Dijaspora za razvoj“


Nakon 54 mjeseca uspješne implementacije D4D Projekta s ciljem poboljšanja socio-ekonomskih prilika i perspektiva za žene i muškarce u BiH kroz snažniju saradnju s dijasporom, s ponosom vas obavještavamo da će se 14. septembra 2021. godine u Sarajevu (hibrid) održati Završna konferencija Projekta pod nazivom Dijaspora i razvoj Bosne i Hercegovine.

Konferencija će okupiti brojne stručnjake iz BiH i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere koji će razmjeniti iskustva i predstaviti svoje rezultate nakon dugogodišnjeg uspješnog rada.

Projekat je doprinio mobilizaciji i povezivanju dijaspore, sa akterima iz javnog, lokalnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Na završnoj konferenciji će biti  predstavljena postignuća projekta Dijaspora za razvoj, uključujući teme iz oblasti razvoja BiH kroz prenos znanja iz dijaspore, inoivativnih modela saradnje sa dijasporom, institucionalne saradnje i uključivanja dijaspore u lokalni razvoj.

Za vašu informaciju prema službenim procjenama, oko 2 miliona ljudi porijeklom iz BiH (prva i druga generacija) živi u oko 50 zemalja širom svijeta. Većina zadržava snažne emocionalne, finansijske i porodične veze sa svojom domovinom, dok su istovremeno dobro integrirani u svojim zemljama domaćinima, s potencijalom i spremnošću za doprinos razvoju BiH.

Pozivamo vas da najkasnije do ponedjeljka 6. septembra, 2021. na email:  ena.krkalic@boram.ba ili sofija.tovarovic@boram.ba potvrdite svoje učešće u online događaju, nakon čega ćemo vam dostaviti pristupne podatke i agendu.