News & Updates

Kao njemačko-bosanskohercegovačka mreža koja zastupa interese bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, želimo se osvrnuti na najavljeno odlikovanje izraelskog historičara Gideona Greifa. Nakon prvih medijskih izvještaja o ovoj najavi dobili smo na desetine poruka ogorčenih sugrađana iz Njemačke i susjednih zemalja koji ne mogu razumjeti takvu čast.

U saopćenju citiramo iz skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u regiji Srebrenica, pozivamo se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta, koji je prošlog ljeta oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif. Pozivamo se i na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (UN-ov tribunal za ratne zločine, skraćeno ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ). Osim toga, nažalost nepoznate široj javnosti, pozivamo se na presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, utvrdili genocid i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995. Značajne dijelove ovih presuda potvrdio je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. U ovom saopštenju navodima predmet „Jorgić“, predmet „Novislav Đajić“ i predmet „Maksim Sokolović“.

Na kraju, predsjedniku Steinmeieru preporučili smo projekat oralne historije i intervjue preživjelih osoba srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Srebrenica i samu posjetu Memorijalnom Centru kako bi na licu mjesta intenzivno razmišljao o tome šta bi odlikovanje negatora genocida značilo za ljude koji su sve izgubili tokom jula 1995. godine.

 
Cijelo saopštenje na njemačkom jeziku možete pročitati na našoj web-stranici 
 

Mit freundlichen Grüßen / S poštovanjem,

Ahmed Spahić
Vorstandsvorsitzender – pangea netzwerk / Predsjednik Upravnog Odbora – pangea mreža

Über das pangea netzwerk / O pangea mreži

[DE] Das pangea netzwerk – Das deutsch-bosnische Netzwerk für Wirtschaft, Bildung und Akademie ist die größte Vereinigung seiner Art im deutschsprachigen Raum und vernetzt derzeit mehr als 200 engagierte Professionals, Akademiker und Studierende mit den unterschiedlichsten universitären Hintergründen in Deutschland, Österreich und der Schweiz. Der Hauptfokus des Netzwerks liegt dabei auf der Vernetzung von bosnisch-stämmigen Menschen mit dem Ziel der Vermittlung von Bildungschancen und beruflichen Perspektiven. Zudem dient das Netzwerk als Brückenbauer zwischen Bosnien und Herzegowina und Deutschland, Österreich und der Schweiz im politischen, kulturellen und wirtschaftlichen Sinne. Gleichzeitig setzt sich das Netzwerk als Sprachrohr für die europäische Perspektive Bosnien und Herzegowinas als zukünftiges vollwertiges Mitglied der Europäischen Union ein.

[BS] Njemačko-bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju najveće je udruženje ove vrste u njemačkom govornom području i trenutno umrežuje više od 150 profesionalaca, akademika i studenata sa najrazličitijim akademskim pozadinama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Glavni fokus Mreže je na umrežavanju ljudi bosanskohercegovačkog porijekla, s ciljem pružanja obrazovnih mogućnosti i perspektiva karijere. Uz to, Mreža služi kao graditelj mostova između Bosne i Hercegovine i Njemačke, Austrije i Švicarske u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu. Istovremeno, Mreža djeluje kao snažni zagovornik Evropske perspektive Bosne i Hercegovine kao buduće punopravne članice Evropske Unije.