News & Updates

Poštovani,

Obavještavamo Vas da je u sklopu USAID projekta „Diaspora invest“ otvoren četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. Riječ je o grant programu koji podržava mala i  srednja preduzeća, ne starija od tri godine, koji su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Dana 13. marta 2019. godine u Trebinju je održana prezetentacija USAID projekta „Diaspora invest“, u sklopu koje je predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investitorima iz dijaspore. Na skupu je učešće uzelo 35 preduzetnika i predstavnika lokalne zajednice. Iz USAID projekta „Diaspora invest“ poručuju kako raste interes za investicije u ovaj dio Bosne i Hercegovine, te da ovaj skup pokazuje da zajednica prepoznaje potencijal dijaspore. Organizatori napominju kako je do isteka roka za prijavu (01. aprila 2019. godine) ostalo više od pola mjeseca te da je adekvatno informisanje javnosti ključ ka preciznom mapiranju potencijalnih korisnika ove vrste podrške.

Obavještavamo Vas da je raspisan četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta „Diaspora invest“, koji će biti otvoren do 01. aprila 2019. godine. Aplikacije je potrebno ispuniti online na web stranici  http://diasporainvest.ba/home, te pozivaju sve zainteresovane da ih kontaktiraju kako bi dobili pravovremene i precizne informacije o procedurama i pravilima izbora. Konačno ove info sesije, dokaz su potrebe nastavka saradnje i podrške investicijskim projektima dijaspore.

 

Iz USAID projekta „Diaspora invest“ pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju info sesijama, te obrate pažnju na osnovne uslove o vezi preduzeća sa dijasporom, starosti registrovanog preduzeća, te pravnom statusu – preduzeća moraju biti registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili dioničko društvo. Takođe, vrijedi napomenuti da će za predizbor biti prihvatljiva i preduzeća koja su tek u fazi registracije.

 

Poziv je otvoren od 26. februara do 01. aprila 2019. godine a sama aplikacija i detalji poziva mogu se pronaći na linku http://www.grant.diasporainvest.ba/.

 

Više informacija o četvrtom javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID projekta „Diaspora invest“  na linku: http://mis.diasporainvest.ba/documents/gapplicationtemplates/BCS_ENG_Request_for Applications.pdf.

USAID „Diaspora Invest“ projekat je kroz grant program podržao već 34 firme, a zajedno sa tehničkom asistencijom, broj tih preduzeća prelazi 50.

Molimo Vas da o aktivnostima USAID projekta „Diaspora invest“, te mogućnostima i načinu apliciranja za dodjelu bespovratnih sredstava obavijestite sve zainteresovane ulagače i preduzetnike iz bh udruženja u UK.

 

S poštovanjem,

Otpravnik poslova a. i.  

Igor Bašić                   

 AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE  – LONDON