News & Updates

Nedavno je BH UK Network uručio zahvalnicu Emiru Boliću za njegov dugogodišnji doprinos u organizaciji obilježavanja genocida u Srebrenici. 

Emir Bolić je dugogodišnji  član BH UK Networka i bosanskohercegovačkog udruženja Birmingham, koji je uključen u različite aktivnosti, uključujući i obilježavanje genocida u Srebrenici.  2011 i 2015 godine su mu također dodijeljene nagrade “Volonter godine” za doprinos našoj zajednici u Velikoj Britaniji. Gospodina Bolića svi poznaju kao nastavnika i dugogodišnjeg aktivnog člana bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Emir je bio jedan od hrabrih bosanaca koji su došli u Veliku Britaniju kako bi započeli novo poglavlje u svom životu nakon rata u Bosni i Hercegovini. Rođen je i odrastao u Sarajevu. Tokom rata 90 -ih bio je u Armiji boreći se za mir, svoju zemlju i bolja vremena u Bosni.Međutim, sudbina ga je odvela na drugačiji put. Nakon dolaska u Veliku Britaniju, kao diplomirani inžinjer mašinstva, predavao je na South and City College i Telford College. Danas je nastavnik na koledžu Sandwell.

Od samog dolaska u Veliku Britaniju počeo je volontirati i pomagati ugroženim članovima bh. zajednice. Takođe je dao veliki doprinos u kupovini i renoviranju Bosanske kuće u Birminghamu  gdje lokalna bosanskohercegovačka zajednica dobija podršku i gdje se bh. kultura slavi.

Više od 20 godina Emir volontira kao nastavnik mladim bh. generacijama u bh.dopunskoj školi Birmingham. Unatoč tome što radi puno radno vrijeme, svake subote dolazi u Bosansku kuću kako bi podučavao mlađe generacije o bosanskohercegovčkom jeziku, matematici te bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji. Uključuje ih u različite aktivnosti. 

Emir je osoba koja inspiriše, ohrabrujući  bosanskohercegovačke mlade ljude da žive punim potencijalom i vide najbolje u sebi. Ubrzo je postalo jasno da je gospodin Bolić postao pravi uzor mladim Bosancima i Hercegovcima, djeci bosanskih izbjeglica koji žive u Velikoj Britaniji. Neumorno radi na promicanju kulture, jezika i naslijeđa Bosne i Hercegovine, dok u isto vrijeme, podsjeća mlade da budu ponosni na svoj dvostruki britansko-bosanski identitet.

Hvala našem Emiru za nesebičan doprinos bh.zajednici u Velikoj Britaniji.

BH UK Network

 

Emir Bolić i bivša gradonačelnika Birmingama Yvonne Mosquito

Emir Bolić i učenici bh dopunske škole Birmingham / septembar 2015

Emir Bolić sa svojim učenicima na 21. skupu bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji/ Derby 2019 godina

 

 

Emir Bolić, Nj.E. Vanja Filipović, Eldina Bolić, Azra Bašić, Biljana Lučić sa učenicima bh.dopunske škole Birmingham

Emir Bolić sa svojom grupom učenika u bh.dopunskoj školi Birmingham