News & Updates

U Londonu je sinoć održana večera u čast kulture i kulinarske baštine Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o trećem serijalu “Večeri Ambasade” u organizaciji Young Members Working Group. 

Ovo je bila jedinstvena prilika da se članovi  i uvaženi gosti The Travellers kluba u Londonu upoznaju sa kulturom , hranom, pićem iz Bosne i Hercegovine. Večera je bila obogaćena bosanskom muzikom, kulturom , umjetnošću. Bosanska kuhinja je značajan segment svekolike kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Uz specifičnu umjetnost, književnost, folklor, tkanje, vez i općenito način života, bez sumnje, tu možemo pridodati i bosanska jela. Ova čudesna simbioza  oduševila je prisutne u historijskoj sali The Travellers kluba u Londonu. 

Večeri je prisustvovao Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji. Ambasador Filipović se zahvalio organizatorima večere, The Travellers klubu na prilici da Londonskom društvu približi bogatu kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine. Nj.E. Filipović je iskoristio priliku da naglasi da je bosanskohercegovačko drustvo ponosno na svoj multikulturni karakter koji se gradio stoljećima, i koji je preživio brojne izazove pa i nasilne pokušaje da se takvo društvo uništi i zauvijek podijeli, što nije niti će se ikada desiti. Na kraju svog govora, ambassador Filipović je pozvao sve prisutne da posjete Bosnu i Hercegovinu, ukoliko već nisu, te da zajedno rade na jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Večeri su prisustvovali i predstavnici BH UK Networka, krovne organizacije bh asocijacija u Velikoj Britaniji. Specijalne gošće umjetničkog programa bile su Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović Sarajlić. Muzički performans „Sevdah i klasika – spoj tradicije i umjetnosti “ Dženane Šehanović Sarajlić, magistrice klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistice, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela muzičke Balkanske baštine sa osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom. Akcenat bi svakako bio na sevdalinke kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka nastanka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj muzici, što jeposebno oduševilo prisutne.

Gosti su također uživali i u umjetničkim radovima Sonya Radan, Sarajevske umjetnice sa adresom u Londonu. U Londonu je Sonya veoma cijenjena umjetnica gdje živi duže od 30 godina. Ubrzo je svojim talentom zainteresovala publiku i postala dragocjeno  ime bh. likovnosti.

Iznimna večera, uloženo puno truda i prezentacija kulture i kuhinje Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu. 

Večera je organizovana u prostoriji uveliko poznatog The Travellers kluba u Londonu, osnovanog 

davne 1819. godine od strane grupe  koju je predvodio Lord Castlereagh. Osnovan se kao mjesto susreta za gospodu istomišljenika koji su putovali u inostranstvo, i gdje bi mogli zabavljati strane posjetioce i diplomate upućene u London.Uvaženi članovi Diplomatske službe, Domaće državne službe i Oružanih snaga tradicionalno su članovi Kluba.