News & Updates

Uoči otvaranja 17.SP dijaspore BIH koje je održano u Izmiru, održana je promocija knjige Branka Tomića,” Fudbalska riznica bh.nogometa“. Ovo nije samo knjiga koja govori o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, već je to, prije svega, svjedočanstvo o nogometnom bogatstvu ovog podneblja na čijim temeljima počivaju i grade se uspjesi novih generacija igrača.

Tomić je uložio ogroman trud i vrijeme oslanjajući se na 50 godina novinarskog iskustva, a kako je sam istakao, veliku pomoć pri realizaciji projekta imao je od Nogometnog saveza BiH te brojnih prijatelja.

Promociju u Izmiru  je ispratio veliki broj gostiju, dobar razgovor i prijatna atmosfera. 

Branko Tomić rođen je u Drvaru 1. 1. 1948. Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1971. kao dopisnik Oslobođenja iz Beograda. Nakon što je 1974. preselio u Sarajevo bio je urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe i evropskog izdanja Oslobođenja. Jedno vrijeme bio je dopisnik iz Vojvodine i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika. Sedam puta nagrađivan je godišnjim novinarskim nagradama Oslobođenja i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine. Prvi je dobitnik Nagrade Sreto Šćepanović za dostignuća u sportskom novinarstvu (1981). Dobitnik je Dvadesetpetomajske nagrade SRBiH, Majske nagrade SOFK Sarajeva, Medalje rada, Zlatne plakete Malih olimpijskih igara i drugih društvenih priznanja. Dijeli kolektivnu skandinavsku nagradu Frihedsprisen 1993, kao i druge kolektivne nagrade koje je dobilo Oslobođenje. Baveći se publicistikom objavio je knjige Plamen mladosti, Velike Male igre, Partizanska olimpijada, Tito prijatelj sporta, Olimpijski korijeni (sa B. Radosavljevićem), Olimpijske staze (sa E. Bergantom), a sa grupom autora pisao je Olimpijsko Sarajevo za nezaborav. U posljednje četiri godine objavio je dvije reprezentativne monografije o olimpijcima iz BiH (Olimpijski spomenar) i nogometu u BiH (Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa) u dva toma, kao i zbirku reportaža Švedskom Bosna probeharala i knjigu ’Crnci’ iz FIS-a.

Promocija monografije „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“