News & Updates

Nedovoljno se priča o činu Grahama Bamforda.

Ko je bio Graham Bamford? Mnogi ne znaju odgovor na to pitanje. Radi se o čovjeku iz Engleske koji se 29. aprila 1993. spalio ispred Donjeg doma britanskog parlamenta spalio u znak protesta zbog ratnih događanja u Bosni i Hercegovini. No, bosanskohercegovačka Dijaspora u Engleskoj to nikad ne zaboravlja.

Bh.građani koji su u vrijeme agresije u Bosni i Hercegovini došli na tlo Velike Britanije sjete se britanca Grahama. Aktivisti i članovi BH UK Networka ne zaboravljaju njegovo ime i često u njegovu čast polažu cvijeće u znak sjećanja da se heroj Bosne i Hercegovine ne zaboravi. Tim činom oni se sjećaju, ali istovremeno i  šire priču o Grahamu i njegovom herojstvu da se ne zaboravi i zapamti.  Radi se o bh.građanima koji su došli iz BiH, iz zemlje najstrašnijih muka gdje su ljudi zbog različitog imena i religije iz bijesa ubijani, proganjani  i ponižavani.

Da li je Graham Bamford imao ikakve veze sa bh.građanima? Naravno da ne. To je bila jedna obična, duhovita i zabavna osoba sa znamenitom dozom ozbiljnosti, kako su ga opisali bližnji članovi porodice i prijatelji. Zadnje su mu riječi bile: “Treba pomoći Bosni”.

Da li su vlasti Bosne i Hercegovine ikada priznale taj nesebični čin spaljivanja?  Zašto bi uopšte  spomenuli jednog Engleza koji se žrtvovao za tu negdje daleku, Bosnu i Hercegovinu?  Za većinu građana BiH Graham Bamford je tipično britansko ime i prezime, bez posebnog značenja i sentimenta. Iako je žrtvovao sebe kako bi skrenuo pažnju svjetske, a prije svega britanske javnosti na rat u BiH, danas se njegovo ime spominje tek 6. aprila, tokom dodjele nagrade nazvane po njemu, a koju je ustanovila Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. godine. Znači, godišnja  nagrada i to je to? Možda bi trebali imenovati ulice po njemu u BiH i podići spomenike kako bi imali povoda budućim naraštajima ispričati priču o jednom čovjeku sa dalekog ostrva? Priču o tom Grahamu iz Ujedinjenog Kraljvstva koji iako nikad nije vjerovatno bio u BiH ili znao njene građane, brinuo se i žrtvovao za njih. Za nekoga lunatik, a za nekoga heroj…

– Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, ako treba i silom. Sada je du straža na masovnim grobnicama. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari urade svoj posao i daju im zaštitu – stajalo je u posljednjoj poruci koju je Graham iza sebe ostavio.

Žalosno je to saznanje da su mnogi izgubili živote za tu Bosnu i Hercegovinu  čije vlasti ne priznaju te ljude. Bilo je mnogo kapi koje su prelile čašu, čašu punu krvi i nezadovoljstva. No, da li će se to promijeniti u budućnosti? Da li ćemo budućim generacijama spominjati te već zaboravljene heroje?

Budućnost će nam pokazati.

Počivaj u miru dobri čovječe!

BH UK Network