News & Updates

Okrugli stolovi :

Uvodno obraćanje:

16:00h – 16:10h …….Hasan Šehovic, SSD BiH, predsjednik

Pozdravio sve prisutne, zahvalio se na odazivu. Najavio okrugle stolove I teme koje ce biti obradjene. Poseban osvrt na opce izbore iz oktobra 2018, slab odaziv dijaspore; razlozi: komplikovan nacin registarovanja i glasanja. Nekoliko godina upucujemo dopise zvanicnim institucijama I trazimo pasivno registrovanje I drugaciji nacin glasanja; vadjenjem biometrijskih pasosa da se automatski  vrsi upis u glasacke listove. Posebno obratiti paznju da sve nase clanice u zemljama u kojima zivimo apeluju na gradjane da glasaju. Pozivamo politicke stranke da vrse informisanja i uspostave dijalog sa gradjanima koji zive izvan BiH.   Zatrazio od CIK da nas upute gdje i na koji nacin  da se obracamo za promjenu sadasnje procedure glasanja.

Sadasnjim sistemom I kada posaljemo trazena dokumenta u CIK, ne dobijamo povratnu informaciju, da li je zaprimljeno, a ako jeste da li je registracija uradjena. Licno naknadnom provjerom moramo traziti ove informacije. Ovo treba usavrsiti I elektronskim putem dobiti povratnu informacij uda su dokumanta uredno zaprimljena.

Zamolio g.Arnautovica da nam iznese tacne podatke CIK, koliki je broj potencijalnih glasaca iz dijaspore, a koliko je prijavljeno iz dijaspore za glasanje, koliko je glasalo I koliko je sa neurednim dokumentima pa nisu usli na biracke spiskove.

OKRUGLI  STOL-1: “Oktobarski izbori u BiH – osvrt i analiza”

16:20h – 16:25h …… Uvod: Hamdija Malic, SSD BiH – RG za pravna pitanja

16:25h – 16:35h ….. Kemo Sarač, MLJPI – pomoćnik ministrice

Zahvalio se na pozivu, posebno zadovoljan sto se opet vidimo i sto je dobio priliku da razgovaramo i nastavimo nasu inace uspjesnu saradnju.

Prenio pozdrave od ministrice Borovac koja zbog bolesti nije mogla biti prisutna, dok se ostali clanovi iz sektora za iseljenistvo u isto vrijeme na drugom sastanku izvan Sarajeva pa nisu mogli prisustvovati.

g.Sarac naglasio da je najveci uspjeh zadnjih godina u radu zvanicnih institucija sa dijasporom ustvari usvajanje Politike o radu sa iseljenistvom (Vijece ministara, 99. Sjednica). Nosilac aktivnosti vezano za ovu politiku je  I da se u okviru tih aktivnosti posebno oslanjamo I obracamo paznju na 4 stuba te strategije:1. Informativni segmenti I propisi, 2.unapredjenje saradnje sa svim organizacijama gradjana, 3.investicije i rad na poboljsanju uslova za investiture, 4. Rad sa mladima u iseljenistvu. Priprema se I  konferenciju o mladima iz iseljenstva koja ce se realizirati u toku ove godine. Ministarstvo redovno pucuje pozive strucnjacima iz dijaspore iz raznih oblasti da se ukljuce u rad institucija u BiH I prenose znanja. Usvojen je kriterij za dodjelu priznanja pojedincima, organizaicjama i udruzenjima u iseljenistvu. Upsostavljen je u Februaru 2018 “web portal” sa ciljem da se informisu nasi ljudi o aktivnostima. Do sada od nasih clanica na web portal najvise je poslato informacija iz UK.

MLJPI je uvijek bilo otvoreno i ubuduce ce za rad sa SSD BiH, podrzavamo aktivnosti i programe SSD BiH, a ucestvovanje na zajednickim projektima u buduce je od posebnog znacaja.

Proritan je dopis od Univerziteta Sarajevo pod nazivom “ budi sto jesi, studiraj sto zelis” gdje je upucen poziv svim nasim mladima da dodju i studiraju na ovom univerzitetu. 19.04.2019. Univerzitet Sarajevo ce organizaovati manifestaciju I prezentirati mogucnosti studija.

g.Sarac se na kraju jos jednom zahvalio na pozivu i pozelio uspjesan rad GO SSD BiH.

 

16:35h – 16:59h …… dr.Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH

Pozdravio sve prisutne i zahvalio se na pozivu. Dijasporu najvise veze Izborni zakon cl.1/5 gdje je definisan nacin upisa glasaca na biracke liste i nacin glasanja;

Upis na biracke liste: samo aktivno; nacin glasanja:  za sada putem poste ili glasanje u DKP. Glasanje putem poste najteze i najkomplikovanije, dok je glasanje u DKP postoje dvije zamke: prva je da nemamo DKP tamo gdje ma dosta dijapsore, a druga da se mora obezbijediti zastupljenost svih konstutivnih naroda.

Glasacki spiskovi regulisano cl. 3 Izbornog zakona i jedini nacin je za sada ovaj koji se i primjenjuje.

Cl.5/28 Izbornog zakona: postanski zig najkasnije do datuma kada je glasanje, ako je stiglo kasnije, bez obzira kada je predate posiljka prije tog datuma, vrsi se glasanje unutar CIK i tada dolazi do preglasavanja o tome da li tako pristigli glasovi uvazavaju (?!),

Cl.20/12 Izbornog zakona: glasanje u DKP moze samo tamo gdje CIK I MVP utvrde da su svi uslovi zadovoljeni da bi se sprovelo glasanje, a posebno tehnicki uslovi koji su inace skromni u DKP.

Cl.20/8 Izbornog zakona: posebna prava, sve dok Visoki predstavnik ili parlamentarna skupstina ne promijeni ovaj nacin I dalje vazi; tj. Da li s eregistrovati kao “privremeni boravak” ili kao “izbjeglo lice”. Mi trebamo paziti I prilikom popunjavanja PRP1, PRP2 obrazaca navesti kao “izbjeglo lice” posto prakticno imamo taj status po ovom clanu zakona.

Komplikovan sistem potvrdjuje se i time sto postoji jos 13 pravilnika vezano za izbor I registraciju.

Zadatak dijaspore: morate podici svoj glas da se cujete, nemojte biti tihi, zvanicnim institucijama I prozivkama stalno stavljajte do znama da ste nezadovoljni I diskriminirani, morate ih natjerati da to urade (izmjena zakona).

Pregled prijavljenih i broj glasaca iz pojedinih zemalja:

Australija: 403 poslalo dokumenta, 45 registrovano, 32 glasalo

Austrija: 6429 prijavljeno-3612 odobreno; 302 glasalo-202 vazecih glasova

Norveska: 1160 prijavljeno-879 odobreno; 179 glasalo-135 vazecih glasova

Njemacka: 10838 prijavljeno-6426 odobreno; 416 glasalo-327 vazecih glasova

USA: 2020 prijavljeno-1220 odobreno; 83 glasalo-69 vazecih glasova

Srbija: 14670 prijavljeno-9254 odobreno; 302 glasalo-202 vazecih glasova

Dijaspora  ukupno primljeno zahtjeva 76.689, odobreno 50.469.

Ukupno glasalo 65,82 % od ukupnog broja odobrenih.

Glasanje u DKP omoguceno u Kanberi, Oslu, Minhenu, Stutgartu, Frankfurtu, Stokholmu, Becu I Cikagu.

Ukupni troskovi CIK: 711.405 KM za glasanje dijaspore (postarina, uposlenici, ostali troskovi).

Kako povecati ucesce dijaspore:

 • Kontinuirani process prijavljivanja na biracke spiskove, a ne samo prije izbora; a registarcija nakon toga;
 • Izjednaciti proces registracije gradjana iz BiH i iz vana;
 • Pojacati info. aktivnosti konstatno pruzati podatke i apelirati;
 • Traziti od politickih stranaka da idu i izvan BiH i vrse propaganda;
 • Traiti aktivniju ulogu DKP I da glasovi idu diplomatskom postom;
 • Imenovanje pocasnih konzula gdje nema DKP I omoguciti tamo da se glasa;
 • Udruzenja izvan BiH povezati sa CIK radi ukazivanja na probleme izajednicki ih rjesavati;
 • Vec sada raditi sa dijaporom radi masovnijeg registrovanja i samog glasanj za lokalne izbore 2020. godine.

Raspisan tender vrijednosti 300.000 EURO, Lşngemark firma koja ce pratiti rad CIK, vazno je da u taj process udje i dijaspora. Treba unaprijediti i instalirati sistem gdje ce biti omoguceno skeniranje glasackih listica.

 

17:00h – 17:30h ….. Pitanja, odgovori, komentari:

 • Becirovic (Norveska) – da se posalju u mailom svi trazeni podaci
 • Pasic (UK) – zahvalio se g.Arnautovicu, u Engleskoj radili na zajednickom prikupljanju i slanju posiljaka postom
 • Isovic (SRVI Njemacka) – utvrdjeno je da je neko glasao za moju majku koja nije ziva; kako je to moguce?
 • Sehovic – koliko ima potencijalnih glasaca u dijaspori, koliko ih je glasalo; u slucaju da se posta vrati sa glasackim listicima, zasto se ponovo ne salje (licni slucaj-posta vracena za vrijeme god.odmora)
 • Arnautovic (CIK) – glasanje za one koji nisu zivi, nazalost bilo je evidentiranih slucajeva, takvi glasovi ponisteni, propust lokalnih zaduzenika; ukupan potencijal dijapsore 700.000, odobreno oko 50 hiljada, glasalo oko 35 hiljada.

Kontaktirati IDEA iz Banja Luke (Nanic) traziti da se dobiju svi stat.podaci.

Osnovna su tri uslova za registraciju: drzavljanin BiH, 18 godina starosti I prebivaliste izvan BiH. Konstantno vrsiti upis u registar.

 

Zakljuceno je (H.Sehovic) da je g.Arnautovic u cjelosti objasnio i prezentirao situaciju sa dijasporom, strucno I na nivou objasnio zakonsku regulative, kao I dao smjernice kak opoboljsati odziv dijaspore I nacin rada u narednom period, na cemıu smo mu I zahvalili I ocekujemo saradnju I ubuduce, sto je I prihvaceno.

 

(Kafe pauza 17:30-17:45)

 

OKRUGLI STOL-2 : Uloga dijaspore u ekonomskim tokovima i saradnja sa institucijama u BiH

 

17:45 – 17:50 ….. Hasan Sehović, RG za biznis SSD BiH

Pozdravio prisutne i objasnio vaznost saradnje dijaspore sa institucijama iz BiH na svim nivoima, nevladinim organizacijam, a posebno sa lokalnim zajednicama. Dijaspora svake godine direktnim novcanim dozanakam posalje u BiH oko 3 mld. KM, a putem neposredne potrosnje taj iznos je dvostruko veci. Pored toga dijaspora je kapital i ogromna snaga koju treba usmjeriti ka BiH, iskoristiti njihovo znanje, iskustva, vjestine i omoguciti prenos tehnologija iz vana. Raditi na zajednickim porojektima, a sve to omoguciti kroz zakonsku regulativu, gdje ce se prakticno dijaspora uvrstiti u pravni sistem BiH. Iz toga razloga smo pozvali na ovaj okrugli stol predstavnike jedne banke, lokalne zajednice, nevladine organizacije i medjunarodne organizacije kao institucije koja radi u BiH na finansiranju projekata za dijasporu. Predstavnik NVO Nasa perspektiv-Diaspora invest Armin Alijagic nije mogao prisustvovati ovom okruglom stolu radi zdravstvenih razloga. Predstavnici USAID se takodjer nisu pojavili, a kasnije su izvjestitli da su istog dana imali konferenciju koja se neplaniramo oduzila, pa nisu uspjeli stici.

 

17:50h – 18:00h …. Samir Kamenjaković, Općina Zivinice – načelnik

Zahvalio se na pozivu, pozdravio sve prisustne i naglasio izuzetnu vaznost komunikacije i saradnje izmedju dijaspore i lokalnih zajednica. Iz toga razloga su u opcini Zivinice sami otvorili kancelariju za dijasporu i zele se povezivati, prvenstveno sa gradjanima koji su iselili iz Zivnica, a naravno i saradnju sa osobama i organizacijama iz cijele BiH.

Pri opcini funkcionise centar za biznis, potvrdu za biznis mozete dobiti za 2 sata, otvorena je i poslovna zona, gdje investitori mogu vrlo lako dobiti parcele I pokenuti svoj biznis, do sada ulozeno 40 mil KM, a oko 1000 osoba zaposleno. Rad smo organizovali kroz pet savjeta nacelnika: mladi, zene, investicije, biznis I dijaspora (za sada interaktivnim putem). Idemo na brendiranje opcine idana dijaspore kojic e biti udecembru, focus ce biti na jeziku I kulturi, osnovali smo udruzenje dijaspore Zivinica, otvorena kancelarija za dijasporu, primljena osoba VSS, posebnu poruku smo uputili drzavi za sto hitnije formiranje ministarstva za dijasporu; dijaspora je veliki resurs, institucije se moraju uvezivati sa dijasporom koja je velika vrijednost za BiH. Pitanje pasivnog registrovanja za izbore provjeriti kao ocjena ustavnosti ovakvog stanja. Imamo pozitivne primjere povratnika, na nasoj opcini pokrenuta prozvodnja vatrogasnih vozila za EU trziste.

Vi kao sdijaspora sa svojim nastupima i radom mozete prevaspitati politicare u BiH.

Pozvao nas da se ukljucimo i prisustvujemo danima dijaspore koje organizuje opcina Zivinice u decembru. Zahvaljujem se na pozivu jos jednom i znajte da su vrata moje opcine uvijek otvorena za vas.

 

18:00h – 18:05h .…. Dino Selimović, BBI

Pozdravio prisutne i zahvalio se na pozivu, BBI banka ce u okviru memoranduma koji  smo potpisali sa SSD BiH praviti posebne projekte za dijasporu. Ocekujemo poslovne i   biznis prilike sa svim clanicama SSD BiH. U BiH financijske institucije stabilne; BBI banka posjeduje uvijek oko 1 mld EUR aktive. Pozivam vas da vi i vasi saradnici, poslovni ljudi  iz svijeta prisustvuju BBI business forumu kojic e se odrzati u Sarajevu od 17.-19.aprila

 1. Pored toga organizujemo I halal sajam koji je bio prosle godine u septembru, a I ove godien ce se organizovati u istom mjesecu pa vas takodjer pozivam da ucestvujete. Bankarski sektor je prilagodjen dijaspori, posebno se ogleda kroz povoljne kredite I pomoc povratnickoj populaciji. Zelimo prosiriti saradnju sa dijasporom, a glavni nosilac te saradnje po mom misnljenju moze biti SSD BiH. 18:05h – 18:10h .. Muamer Salkić, BBI Pozdravio sve prisutne I izrazio zadovoljstvo sto je dobio prilşku da se obrati clanovima GO SSD BiH. BBI Banka jedina banka osnovana stranim kapitalom gdje ukupan profitostaje u BiH. BBI posjeduje 34 poslovnice u BiH, posebno paznju pridajemo podrsci razvoja malih isrednjih preduzeca. Napravili smo sporazum sa kantonom Zenica o saradnji. BBI najbrza rastuca banka u BiH, u zadnjih 10 godina porast 19,7%. BBI vazna uloga u razvoju BiH, SSD BiH moze biti most u saradnji sa dijasporom BiH. Sve cemo   uciniti da olaksamo uslove I pomognemo onima koji zele da investiraju u BiH I pravimo   posebne programe za ove projekte. n18:05 – 18:15 .…. Armin Alijagić, Naša perspektiva (Diaspora Invest)

(Otkazao ucesce radi operacije I zdravstvenih razloga)

18:05 – 18:15 …… Azra Bećirović, Horizonti 2024, Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja

Zahvalila se na pozivu i pozdravila sve prisutne. Posebno naglasila vaznost rada sa SSD BiH, osnosno mladima iz dijaspore. Kreativna saradanja na zajednickim projektima. Ponudila i prezentirala ugovor o saradnji sa SSD BiH. Posebno interesantan zajednicki nastup na projektima koje finansira IPA, COSMI, EUREKA, Erasmus+… Trebamo zajedno odabrati sektore za aplikaciju. Osnovali centar za pracenje projekata I ubuduce ukljuciti I mlade iz SSD BiH. Posebno pozeljan transfer znanja iz dijaspore. Najmanje sredstava dos ada povuceno iz IPA fondova I treba raditi na tome ozbiljnije. Definisati prioritete, pa da zajednicki pronalazimo partnere, posebno kakav zauzati stav i odrediti pristup prilikom pisanja projekata. Dijaspora od posebnog znacaja, nada se da ce nas potpisani ugovor o saradnji vrlo brlo pokazati I konkretne rezultate.

18:15 – 18:25 …… Fadil  Fatic, Zamj. Dir. Stat. Agencije BiH

Zahvalio se na prilici da se obrati, inace su partneri sa Horizonti 2014. Dijaspora 12 mjeseci boravka u BiH, a ne samo za vrijeme odmora. Vi imate eksperte u dijaspori, ali nemamo adekvatno znanje kako se radi u EU, vi cete prepoznati ideju I da bude interakcija u projektima. Biznisnemi potencijalni investitori trebaju odredjene podatke, analize, konstruktivne podatke na koje se mogu osloniti. Vi trebate nas gledati kako servis koji vam je uvijek na uzluzi. Mi posjedujemo sve podatke o robama, trzistu, investicijama,, kretanju ljudi, turizma, slobodno nas kontaktşrajte. Od SSD BiH ocekujemo mnogo I da bude pokretac svih akcija.

18:25 – 18:45 ….. Pitanja, Diskusije i zaključci

Zaim Pasic: BBI banka treba sve projekte treba raditi u elektronskoj izvedbi I na taj nacin ih proslijediti I prezentirati dijaspori.

Samir Zametica: pitanje za BBI banku- koji je paket finansijskih usluga za dijasporu?

Predstavnik BBI banke Muamer Salkic odgovorio da su pripremili paket usluga za dijasporu I da ce blagovremeno dostaviti na SSD BiH, a na pocetku sastanka su svim ucesnicima uruculi materijale gdje imamo prezentaciju banke I investicione projekte u BiH po sektorima u elektronskoj izvedbi.

Hasan Sehovic: zahvalio se svim ucesnicima sa zajednickim zakljuckom da se ovakvi okrugli stolovi trebaju odrzavati cesce. Takodjer potvrdio ucesce SSD BiH na predstıojecem 10.Biznis forumu koji organizuje BBI banka; potpisivanje ugovora sa Horizonti 2024 bice razmatrano na sutrasnjem sastanku GO, a licno smatra da nece biti problema za uspostavljanje saradnje.

Sa nacelnikom opcine Zivinice dogovoricemo susret i ucesce privrednika kao i kulturno umjetnickih drustava na danima dijaspore u Zivinicama u decembru 2019.

 

Prisutni:

 1. GO SSD BiH:

Hasan Sehovic, Hamdija Malic, Zeljko Javor, Jasmin Bajric, Kerim Dizdar, Almir Balihodzic, Merjem Brkovic-mladi, Muhamed Siranovic, Nedzad Solunovic, Hajrudin Isovic, Dzenan Novic (Miralem Becirovic), Edin Hajder (Samir Zametica), Zaim Pasic (NO), Smajo Murguz (NO)

 1. Ministarstvo za ljudska prava I izbjeglice
 • Kemo Sarac, pomocnik ministrice
 1. CIK BiH

Dr. Suad Arnautovic, pomocnik predsjednika

 1. Opcina Zivinice
 • Samir Kajmakovic, nacelnik opcine
 • Asistent
 1. BBI – Bosna Bank International
 • Dino Selimovic, direktor marketinga
 • Muamer Salkic, direktor
 1. Horizont 2024
 • Azra Becirovic
 1. Agencija za statistiku BiH
 • Fadil Fatic, zamjenik direktora
 1. Ismet Çalışkan (privrednik iz Turske i potpredsjednik Federacije udruzenja kulture BiH u Turskoj

Sarajevo, 22.03.2019.                                                         Zapisnik sacinio: Hasan Sehovic